Bijeenkomst 1, jaar 1

Vandaag was het dan zover; de opstart van POINT077! Een belangrijk doel van de eerste bijeenkomst was kennismaken. Daarom begon de dag met een voorstelrondje, gevolgd door twee kennismakingsspelletjes. De kennismaking werd vervolgd met een uitleg over POINT als organisatie, de tijdlijn van POINT, onderzoek binnen POINT en doelen voor de aankomende jaren. Na de kennismaking werd aandacht geschonken aan verwachtingen die de nieuwe deelnemers van POINT077 hebben. Zo werd de deelnemers gevraagd de volgende vragen op post-its te beantwoorden: ‘’Wat hoop je dat POINT oplevert voor jou en jouw school?’’, ‘’Waar zouden lezingen zich volgens jou op moeten richten?’’, ‘’Wat zijn je verwachtingen rondom begeleiding?’’ en ‘’Wat heb je in te brengen?’’. De post-its werden op het bord gehangen en vervolgens plenair besproken.

Na de pauze was het tijd om een start te maken aan de verkenningsfase voor het praktijkonderzoek. De opdracht was om breed te denken; wat zou je willen dat bestaat in een ideale wereld zonder restricties? Ideeën werden geschreven op appelvormige post-its. Vervolgens werden de post-it geordend op een ‘boomposter’ en plenair besproken. Thema’s die besproken zijn, zullen mee terug de school ingenomen worden om te bekijken welke thema’s ook leven op de scholen en zo te achterhalen wat vraagstukken zijn die onderzocht kunnen gaan worden.

Het middagprogramma stond het gezamenlijk deel met de andere POINT-werkplaatsen op de planning. Na een hartelijk welkom van Anouke Bakx en een energizer, was er ruimte voor uitwisseling. Iedereen had iets meegebracht waar hij/zij trots op is. In groepjes met mensen vanuit de verschillende werkplaatsen werden in twee rondes de meegebrachte materialen/foto’s/verhalen uitgewisseld.

Vervolgens was het tijd voor de lezing van Linda van den Bergh getiteld “Signaleren en begeleiden van cognitief talent in álle scholen”, waar ook de nieuwe werkplaats, POINT Plus, bij aansloot. Deze werkplaats gaat zich richten op gelijke kansen.

We sloten de dag af met de productlancering van POINT073. Het afgelopen schooljaar hebben zij hard gewerkt aan een gezamenlijk product. Dit deden zij in samenwerking met Onderwijs Maak Je Samen. Het product dat POINT073 ontwikkeld heeft, is ‘Onbeschrijflijk- to the point’ en heeft als doel het stimuleren van de (creatieve) schrijfvaardigheid en hogere orde denkvaardigheden van leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs.

De nieuwe kerndoelen van taal van het SLO zijn hierbij gebruikt en er is aandacht voor creativiteit en de verbinding tussen afzonderlijke doelen met het verhalend ontwerpen. Het product bevat kaarten met kennis over aansluitende thema’s en meer dan 40 opdrachtkaarten met lesactiviteiten en hulpkaarten voor leerling en leraar. Nieuwsgierig naar het product? Neem dan een kijkje op de website van OMJS.

Fijn dat we het POINT-jaar positief zijn gestart en dat we de nieuwe deelnemers hebben mogen verwelkomen!